Україна обговорює з Молдовою план повернення військовозобов’язаних чоловіків на батьківщину

Повернення громадян ускладнюється через відсутність точної статистики.

23 Липня 2024
1 хв читання
321 переглядів
Україна веде діалог з Молдовою щодо повернення військовозобов'язаних чоловіків

Українська влада активно обговорює з молдовськими колегами питання повернення в Україну чоловіків призовного віку, які перебрались у Молдову. Цю інформацію підтвердив посол України в Молдові Марко Шевченко під час ефіру на телеканалі «TV8», повідомляє NewDay.

Посол зазначив, що нинішні законодавство і правова база з питань біженців у Європі та Молдові не адаптовані до ситуації, з якою зіткнулася Україна під час війни. Зокрема, жодна з існуючих процедур не передбачала початок повномасштабної війни у ХХІ столітті й появу мільйонів біженців і переселенців.

Що стосується Молдови, у нас є певний діалог,

заявив посол.

За словами Шевченка, першочерговим завданням є вирішення питання з тими військовозобов’язаними громадянами, яким Молдова відмовила у притулку, але які не повертаються в Україну. Проте це залишається складним, оскільки немає єдиної перевіреної статистики щодо кількості чоловіків призовного віку, які потрапили на територію Молдови.

Україна також веде консультації з ЄС щодо цієї проблеми. Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко зазначив, що чоловіки, які незаконно виїхали з України і потрапили на територію країн Європи, потрапляють під захист ЄС. 

Нещодавно ми розповіли про нові правила проживання біженців в Угорщині.

Вийти з мобільної версії