Нова категорія чоловіків отримає бронювання: хто має право на відстрочку

Мінцифри оголосило про нові заходи для стабілізації зв’язку під час знеструмлень.

24 Липня 2024
2 хв читання
1.9K переглядів

Міністерство цифрової трансформації повідомило про нові заходи для стабілізації мобільного зв’язку під час відключень електроенергії, включаючи бронювання від мобілізації співробітників ремонтних бригад, повідомляє NewDay.

У повідомленні, опублікованому в Telegram, Міністерство зазначило, що постійні знеструмлення впливають на якість зв’язку та інтернету через залежність базових станцій мобільних операторів від електроенергії. Окрім бронювання співробітників для стабілізації ситуації було ухвалено низку рішень.

Мобільні оператори тепер повинні забезпечити 25% своїх мереж генераторами, щоб вони могли працювати понад 72 години під час знеструмлень. Інша частина мережі повинна працювати 10 годин на акумуляторних батареях. Оператори будуть звітувати щоквартально перед НЦУ, а НКЕК перевірятиме виконання.

Розробка постанови № 322, яку вже ухвалив регулятор, дозволяє операторам подавати заявки в Обленерго для модернізації мереж, що живлять базові станції, що дозволить швидше заряджати акумулятори.

Співробітників ремонтних бригад бронюватимуть від мобілізації для підтримки зв’язку.
Співробітників ремонтних бригад бронюватимуть від мобілізації для підтримки зв’язку. Фото: Міністерство цифрової трансформації

Узгодження переліку об’єктів з безперебійним живленням, який ОВА передадуть до Обленерго. Рада також ухвалила закон про скасування мита і ПДВ на ввезення акумуляторів і генераторів, що має додатково сприяти стабілізації зв’язку.

Мінцифри також починає роботу над новим сервісом у застосунку «Дія», який дозволить українцям повідомляти про проблеми зі зв’язком навіть без доступу до інтернету. Інформація буде автоматично завантажуватися в «Дію» після відновлення зв’язку для подальшого аналізу й вдосконалення мережі.

Зазначимо, що під час воєнного стану та загальної мобілізації певна категорія вчителів і наукових працівників може отримати відтермінування від призову за виконання ряду умов, включаючи наявність наукового звання чи ступеня.

Нагадаємо, що Україна обговорює з Молдовою план повернення військовозобов’язаних чоловіків на батьківщину.

Вийти з мобільної версії