Українська армія отримала перші Американські винищувачі F-16

Україна отримає 20 винищувачів F-16 до кінця року.

4 Серпня 2024
2 хв читання
281 переглядів
До кінця 2024 року Україна отримає 20 американських винищувачів F-16.

Американські винищувачі F-16, які так необхідні українській армії для протистояння повномасштабній російській агресії, вже прибули в Україну, пише New Day. Журналісти дізналися подробиці про прибуття літаків, їхню кількість та подальші перспективи для Києва.

За даними Bloomberg, перші десять винищувачів F-16 прибули в Україну 31 липня. Це лише частина з 79 літаків, які планується доставити. Президент України Володимир Зеленський неодноразово звертався до союзників з проханням про ці літаки з самого початку широкомасштабного вторгнення Росії. Після того, як президент США Джо Байден погодився на навчання українських пілотів на F-16, пройшло майже рік.

За інформацією The Economist, до кінця 2024 року Україна матиме в своєму арсеналі 20 винищувачів американського виробництва. Інші літаки, обіцяні коаліцією F-16 на чолі з Данією та Нідерландами, надходитимуть партіями протягом 2025 року. “Це сильний символічний початок, але наданої авіації недостатньо, аби перевершити потенціал російських військово-повітряних сил”, зазначають журналісти.

Серед причин затримки з переданням винищувачів видання зазначає такі:

  • Нестача навчальних місць для українських пілотів
  • Погане володіння англійською мовою українськими пілотами
  • Орієнтованість на базу знань з часів СРСР
  • Особливі інфраструктурні вимоги для прийому літаків на місці

Раніше міжнародні медіа повідомляли, що 1 серпня Нідерланди вже надіслали Україні першу партію з шести винищувачів. Київ офіційно не коментував ці дані, проте 4 серпня Володимир Зеленський підтвердив, що винищувачі дійсно перебувають на українській території.

«F-16 в Україні. Ми забезпечили це», — заявив Володимир Зеленський. Президент подякував українським пілотам, які опановують ці літаки і вже почали їх використовувати, а також висловив вдячність за підтримку партнерів, зокрема Данії, Нідерландів і Сполучених Штатів.

Не пропустіть також: ЗСУ потопили підводний човен «Ростов-на-Дону» та знищили пускові установки С-400 в Криму.

Вийти з мобільної версії