Уряд недієздатний: Зеленський підтримав рішення перезавантажити Кабмін

Верховна Рада звільнила чотирьох міністрів.

4 Вересня 2024
2 хв читання
159 переглядів
Володимир Зеленський збирається на засідання фракції «Слуга народу»

4 вересня Верховна Рада України прийняла рішення про звільнення чотирьох міністрів, проте не змогла досягти консенсусу щодо відставки ще трьох посадовців. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк, пише NewDay.

Підтримано рішення про звільнення:

  • Олександра Камишіна з посади міністра з питань стратегічних галузей промисловості України.
  • Ольги Стефанішиної з посади віцепрем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України.
  • Руслана Стрільця з посади міністра захисту довкілля і природних ресурсів України.
  • Дениса Малюськи з посади міністра юстиції.

Депутати не змогли набрати достатню кількість голосів для звільнення:

  • Ірини Верещук з посади віцепрем’єр-міністерки — міністерки з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.
  • Віталія Коваля з посади голови Фонду державного майна України.

Засідання парламенту раптово завершилося, коли мали розглядати питання про звільнення міністра закордонних справ Дмитра Кулеби. Крім того, депутати не підтримали пропозицію про відкликання Марʼяни Безуглої з посади заступниці голови Комітету з питань національної безпеки.

Нагадаємо, що напередодні Верховній Раді були подані заяви про звільнення міністрів Камишіна, Малюськи та Стрільця, а також голови Фонду держмайна Коваля і віцепрем’єр-міністрів Стефанішиної і Верещук. Міністр закордонних справ Кулеба також подавав заяву про відставку. Напередодні Володимир Зеленський звільнив заступника голови Офісу президента Ростислава Шурму.

Після першого провального голосування щодо Коваля, депутати закликали до парламенту прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, проте рішення не набрало необхідної кількості голосів.

Народна депутатка Ірина Геращенко зазначила, в уряді немає 10 міністрів з 21, що ставить під загрозу функціонування Кабінету Міністрів. Депутатка заявила, що в такій ситуації Кабмін стане неповноважним.

Президент підтримав рішення Шмигаля про перезавантаження уряду, підкресливши, що ці кроки спрямовані на посилення України на різних напрямках. Сьогодні ввечері Володимир Зеленський візьме участь у засіданні фракції «Слуга народу», щоб обговорити ситуацію з провалами голосувань.

Сьогодні стало відомо, яка країна тимчасово прихистила нардепа-втікача Дмитрука.

Вийти з мобільної версії