МВФ підтримує підвищення податків в Україні

Як нововведення вплине на західну підтримку.

21 Серпня 2024
1 хв читання
216 переглядів
МВФ підтримує податкову реформу України

Міжнародний валютний фонд (МВФ) висловив підтримку ініціативі Кабінету міністрів України щодо підвищення податків, підкресливши, що це може мати значний вплив на готовність західних країн продовжувати надавати допомогу Києву. Таку заяву зробив голова місії МВФ в Україні Гевін Грей під час дискусії, організованої Центром економічної стратегії (ЦЕС), повідомляє NewDay.

Грей підкреслив, що підвищення податкових надходжень є необхідним кроком для забезпечення фінансової стійкості країни. Представник МВФ також додав, що це є свідченням зусиль держави набути більшу самодостатність. 

Потреби у державних видатках залишаться значними у середньостроковій перспективі, і, отже, прогрес у прийнятті податкового пакета вплине на готовність донорів продовжувати підтримувати Україну… На жаль, реальність ситуації така, тож є логіка в пропозиції, яку було висунуто урядом,

коментує Гевін Грей.

Грей зазначив, що в Україні відбулися інтенсивні дебати навколо податкового пакета. За його словами, підтримка міжнародних донорів, реструктуризація комерційного боргу та підвищення податків мають бути розглянуті як частина єдиного пакета, спрямованого на ефективне вирішення дефіциту фінансування.

У травні цього року стало відомо, що Міністерство фінансів України працює над проєктом закону, який передбачає підвищення податків для забезпечення додаткових 500 мільярдів гривень, необхідних для фінансування військових потреб. 18 липня Кабінет міністрів України зареєстрував законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу», який включає збільшення ставки військового збору до 5% і зобов’язання ФОПів третьої групи сплачувати 1% збору. Раніше ми також розповіли про переваги і недоліки ФОПів 3 групи.

Нещодавно агентство Fitch знизило рейтинг України до обмеженого дефолту.

Вийти з мобільної версії