ЄС вперше видав візи дезертирам-росіянцям. Один з них воював в Україні

Шість дезертирів прибули до Франції, де розпочали процес отримання притулку.

14 Жовтня 2024
1 хв читання
94 переглядів
Вперше ЄС офіційно видав візи російським дезертирам, один з яких брав участь у війні в Україні — BBC

Європейський Союз вперше видав візи групі російських дезертирів, серед яких є учасник війни з Україною, пише NewDay. Про це повідомляє видання BBC russian.

На початку жовтня шість дезертирів прибули до Франції, де розпочали процес отримання притулку. Серед отримувачів віз — один військовослужбовець, який воював на фронті, а також троє кадрових офіцерів і двоє мобілізованих, які уникли відправлення на передову.

Правозахисники підкреслюють, що для європейської влади важливим був не лише сам факт дезертирства, а й чітка антивоєнна позиція цих осіб. У липні 2023 року Національний суд Франції з питань права на притулок ухвалив рішення, яке підтверджує право дезертирів на отримання притулку.

Російські ЗМІ також розповідають історію Антона, який, незважаючи на тиск родини, не бажав бути військовим. Після початку війни в Україні, за словами журналістів, він намагався уникнути служби, але зіштовхнувся з серйозними перешкодами. Після втечі з Росії і тривалих спроб отримати документи, він став одним із тих, хто шукав притулку в Європі, намагаючись уникнути кримінального переслідування за самовільне залишення частини.

Нагадаємо, що Північна Корея може фактично включитися у війну Росії проти України взимку-восени.

Вийти з мобільної версії