Рада підтримала ратифікацію Римського статуту: як це повпливає на Україну

«За» проголосувало 281 депутат.

21 Серпня 2024
2 хв читання
176 переглядів
Парламент України підтримав ратифікацію Римського статуту

Парламент України ухвалив важливе рішення щодо ратифікації Римського статуту, документа, що створює Міжнародний кримінальний суд (МКС). Законодавчу ініціативу №0285 підтримали 281 народний депутат. Як повідомив нардеп від фракції «Голос» Ярослав Железняк, розгляд цього питання супроводжувався складними дискусіями і численними виступами як за, так і проти, пише NewDay.

Нардеп Олексій Гончаренко підкреслив, що ратифікація Римського статуту має важливе значення для України. По-перше, це надає Україні можливість ефективніше карати осіб, відповідальних за злочини, зокрема, російських агресорів. По-друге, цей крок є виконанням важливої євроінтеграційної вимоги. 

Народним депутатам перед голосуванням передали листи підтримки від Генштабу та Буданова. Дуже важка дискусія була під час розгляду. Було багато виступів і за і проти,

коментує Ярослав Железняк.

Ратифікація також спростить доступ українців, які постраждали від російських злочинів, до Цільового фонду МКС, що підвищить їх шанси на отримання компенсації. Україні буде надано право брати участь у виборах суддів і висувати власних кандидатів до МКС.

Ратифікація Римського статуту означає, що Україна отримає повноправне членство в Міжнародному кримінальному суді. Це відкриває можливість для активної участі в роботі Асамблеї держав-учасниць Римського статуту, подання кандидатур для обрання суддів і прокурорів МКС, а також сприяння запобіганню і стримуванню тяжких злочинів у майбутньому.

Зазначимо, що Україна підписала Римський статут 20 січня 2000 року, але у липні 2001-го Конституційний суд визнав його несумісним з Конституцією, що унеможливило його ратифікацію. Визнання юрисдикції МКС у справах Майдану та злочинів проти людяності на території України відбулося у 2014-2015 роках. Асоціація з Європейським Союзом, підписана у 2014 році, також передбачала зобов’язання щодо ратифікації Римського статуту, але цей процес досі не було завершено.

Нещодавно стало відомо, що Україна може вступити до НАТО навіть з окупованими територіями.

Вийти з мобільної версії